Aan het woord: hospitality en events medewerker Mara Swaans

"Positief blijven is the key"

 

Uitgelicht - Mara Swaans

 

Werkt bij AFAS Sinds:

2021
Functie:

Hospitality en events medewerker

Sinds 2021 werkt Mara Swaans als medewerker hospitality en events bij AFAS Software in Leusden. En dat bevalt tot nu toe uitstekend, want ook al werkt ze een paar uur in de week, ze draagt haar steentje echt bij. “Ik voel mij gewaardeerd bij AFAS. Na mijn verkeersongeluk in 2017 heb ik er altijd vertrouwen in gehad dat ik ‘gewoon’ weer kon gaan werken. Gelukkig heeft het softwarebedrijf uit Leusden mij een unieke kans geboden.” Haar verhaal.

Positief blijven is ‘the key’

Het is zo’n dag waarop je altijd denkt: ‘als er vandaag maar niets geks gebeurt’. Maar uitgerekend op vrijdag de 13e slaat het noodlot voor Mara toe. Ze wordt namelijk aangereden tijdens een wandeling over het zebrapad. Het gevolg: hersenletsel en een heel intensief revalidatietraject.

We gaan nog even terug in de tijd. Als 24-jarige is Mara op dat moment in de bloei van haar leven. Ze studeert, heeft twee banen en is regelmatig op pad met vriendinnen. “Mijn vriendinnen zeiden vaak dat ik twee levens in één leven had. Ik stond altijd ‘aan’, want ik was van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op pad.”

Het verkeersongeluk zet haar leven op de kop, maar desondanks ging de knop bij de inmiddels 29-jarige Mara snel om. “De kunst is om positief te blijven, want hersenletsel is niet niets. Simpelweg werkt mijn hoofd nu anders. Ik kan mij nog maar op 1 ding tegelijk concentreren. Maar in de plaats van een slachtofferrol te kiezen, ging ik juist kijken naar de mogelijkheden. En die mentaliteit heeft mij er echt doorheen getrokken”, blikt Mara nog even terug in de tijd.

Class van de Hersenstichting

Door het hersenletsel rondt Mara haar studie in Breda niet af. “Ik heb drie jaar lang geprobeerd om mijn studie af te ronden, maar ik merkte dat het mij te veel energie kostte. Een weloverwogen besluit, maar daardoor kon ik wel starten bij de Class van de Hersenstichting. Dit initiatief is opgericht door de Edwin van der Sar Foundation. Het is een project voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een niet-aangeboren-hersenletsel (NAH) met als doel het vinden van een passende baan. Het was een intensief traject met persoonlijke begeleiding en talentontwikkeling. Inmiddels is de Edwin van der Sar Foundation onderdeel van de Hersenstichting."

Een geschikte baan vinden

“Door mijn hersenletsel kan ik maar een aantal uur per week werken. Dit zie ik niet als een belemmering. Integendeels zelfs, want ik wil uit mijn beschikbare uren dat ik werk, het maximale halen."

Met een positieve houding ging Mara op zoek naar een werkgever tijdens de Class. En die vond ze al snel bij AFAS. “Mijn eerste aanraking met AFAS was door de Ommetje Challenge. Een wandeluitdaging met de bekende app van de Hersenstichting om geld in te zamelen. “

In april 2021 deden bijna 7.000 wandelaars mee aan de challange. De opbrengt was maar liefst vijftigduizend euro. AFAS besluit het bedrag te doneren aan de Class. “Als deelnemer van de Class mocht ik het bedrag in Leusden in ontvangst nemen. Daarnaast heb ik mijn verhaal op het podium verteld, dit vond ik geweldig om te doen!”

 

Enthousiaste en leergierige mensen zijn altijd welkom in Leusden

HR & CSR directeur, Britt Breure, was erbij toen Mara voor het eerst in Leusden was om de waardecheque in ontvangst te nemen. “Ik was direct onder de indruk van Mara haar enthousiasme. Ze heeft een inspirerend verhaal. Ik had al snel door dat ze goed bij ons bedrijf paste. Zo gezegd, zo gedaan. Want na een positief kennismakingsgesprek was het zeker: Mara haar contract kon digitaal ondertekend worden.”

Mara gaat aan de slag in het evenemententeam. “De rol in het evenemententeam sluit mooi aan bij de opleiding die ik voor het ongeluk volgde. In het begin vond ik het wel spannend om weer aan het werk te gaan, maar ik kwam in een gespreid bedje terecht. Vanaf dag één ben ik goed ontvangen. Ze boden mij de mogelijkheid om te beginnen met twee uur per dag te werken, en dat twee dagen per week. Inmiddels werk ik 8 uur per week. Ondanks dat ik maar een aantal uur per week werk, voel ik mij helemaal bij AFAS horen. Ik word betrokken bij belangrijke beslissingen. En dat vind ik fijn, want daardoor voel ik mij echt onderdeel van het bedrijf.”

Mara is de eerste AFAS-collega met een beperking. “Dat brengt veel positiefs”, vertelt Britt. “We zijn tot nu toe erg enthousiast over haar functioneren. We kijken nu nog meer naar wat mensen wél kunnen en hoe ze het best tot hun recht komen. Dat geeft voldoening. Ik ben erg trots op Mara.”

Gelukkig zijn

Mara voelt zich goed bij AFAS. “Ik voel me comfortabel bij het familiare karakter, die heerst in het Clubhuis. ‘s Ochtends vroeg - voordat ik naar mijn werk vertrek - trek ik mijn mooiste kleding aan. Dit geeft me kracht, ook als ik me lichamelijk niet zo goed voel. Bovendien voel ik mij vrij om open en eerlijk te zijn over wie ik ben. En dat helpt mij iedere dag om het maximale eruit te halen." 

Onze vacatures